Bergwandelen voor wandelaars met een visuele beperking en goedziende buddy´s

Een groep bergwandelaars loopt in koppels over een smal pad de berg op. Naast het pad staan struiken in prachtige herfstkleuren. Op de achtergrond dennenbomen en besneeuwde bergtoppen.

Heel lang geleden (2007?) viel mijn oog op een oproep in één van de buitensportbladen die ik toen las; de NVSV (Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging) zocht ski-begeleiders voor skiërs met een visuele beperking. Je moest wel goed kunnen skiën… Uit pure nieuwsgierigheid heb ik me aangemeld voor informatie en de selectiemiddag voor aspirant begeleiders. Skiën als je blind of slechtziend bent, hoe dan? Ik wilde graag heel graag weten hoe dat in z´n werk gaat, wat er voor nodig is en of er iemand -letterlijk- blind zou durven vertrouwen op mijn begeleiding tijdens het skiën.

Om een lange verhaal kort te maken; ik werd goedgekeurd als ski-begeleider, ging mee op diverse skireizen van de NVSV en vond het superleuk om tijdens een skivakantie skiërs met een visuele beperking te begeleiden! Tijdens deze skireizen leerde ik mensen met een visuele beperking (VIP´s) kennen die in waren voor zowat elk avontuur. Er waren ideeën genoeg, de plannen waren zo gemaakt en we zijn gewoon gaan proberen wat er mogelijk is en wat daar voor nodig is. Zo zijn we gaan bergwandelen in de Ardennen en Zwitserland en hebben we zelfs in de Ardennen een heuse klettersteig gedaan!

Via via werd duidelijk dat er meer VIP´s geïnteresseerd waren in buitensportactiviteiten als bergwandelen. Daarom bedacht ik in mei 2022 dat het leuk zou zijn om een bergwandelweek in september te organiseren voor VIP´s en goedziende buddy´s. Ik maakte een evenement aan op facebook en zou tegen de zomer wel zien of er iemand mee wilde, hoeveel mensen er dan mee wilden en of er ook genoeg buddy´s interesse hadden. Binnen twee dagen zat de reis vol en een tweede week die ik plande zat binnen drie dagen vol!

De bergwandelweken werden enthousiast gedeeld op social media en ik werd zelfs geïnterviewd over de bergwandelweken voor het audiotijdschrift Zienswijs! Deze winter werd dat interview, aangevuld met de opgedane ervaringen uit de twee bergwandelweken van september 2022, opgenomen in een audiospecial over vakantie voor mensen met een visuele beperking van de De Voorste Kamer. Hieronder kun je dat interview beluisteren.

Audio Block
Double-click here to upload or link to a .mp3. Learn more

Hier kun je de ervaringen van de deelnemers aan de bergwandelweken lezen.