Ichi-go - ichi-e

Ichi-go - ichi-e.  Het betekent zoiets als ‘dit ogenblik, precies zoals het nu is, kun je maar één keer ervaren’.
De Japanse wijsheid spoort je aan om met een aandachtige blik naar elk uniek moment te kijken, en maakt ons ervan bewust zijn dat elke keer de laatste kan zijn. Maar hoe pas je deze Japanse filosofie dan toe in de praktijk? Lees hieronder de 7 grondbeginselen.

1 Stel speciale momenten niet uit
Laat je verwachtingen los over wat een ‘speciaal’ moment is. Bewaar ze niet voor op vakantie of tijdens een mooie zonsondergang. Het feit dat elk moment zich maar één keer voordoet, maakt het al speciaal. Probeer van elke ontmoeting, elke samenkomst en elk alledaags ritueel een klein feestje te maken. Dat doe je al door dankbaarheid uit te stralen en vooral goed op te letten: hoe zit dit moment er eigenlijk precies uit?

2 Beleef elk moment in de wetenschap dat het nooit meer terugkomt
Zet je zintuigen op scherp en observeer elk moment als een kind dat net de wereld in is gekomen. Alles om je heen is nu op een bepaalde manier gerangschikt en zal zometeen weer veranderen. Kijk wat voor bijzonders je kunt ontdekken door helemaal op te gaan in het hier en nu.

3 Wijs het verleden en de toekomst vriendelijk de deur en laat je verwachtingen los
Dé manier om het hier en nu af te wijzen is om te gaan hangen in het verleden of de toekomst. Natuurlijk zijn er momenten om je daarmee bezig te houden, maar laat je gedachten geen spelletjes met je spelen. Als je voelt dat je afdwaalt, zoek dan eens uit of daar een concrete aanleiding voor was of dat je geest simpelweg even ‘niets te doen’ had. Richt je aandacht dan weer naar buiten, verbind je met je zintuigen en onderzoek het moment.

4 Doe iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt
Het is logisch dat nieuwe dingen vaak ‘specialer’ voelen dan je dagelijkse routine. Dat is ook helemaal niet erg; maak daar gebruik van! Probeer elke week of maand iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Dat kan iets groots zijn, of gewoon een nieuw soort groente (met je volle aandacht) bereiden en proeven. Vooral als je het gevoel hebt dat je dagelijkse leven te voorspelbaar is om überhaupt te oefenen met Ichi-go - ichi-e, is het een goed idee om daar kleine sparks aan toe te voegen. Je hebt meer controle over je leven dan je misschien denkt.

5 Bouw een meditatieroutine op
Mediteren kun je zien als het oefenen van leren loslaten. Het is geen nadenken, maar het ervaren van je bewustzijn in het hier en nu. Zo´n bewustzijn hebben de meesten van ons niet vanzelfsprekend, dat bewustzijn kun je ontwikkelen. Zo leer je jezelf in het hier en nu te blijven. Vind een meditatietechniek die voor jou werkt. Probeer dit elke dag te doen, al is het maar vijf minuutjes. Je zult snel merken dat je niet meer zonder kan en wil.

6 Wat je aandacht geeft groeit
Als je meer aanwezig kunt zijn in het hier en nu, zul je vanzelf meer ’toevalligheden’ (die helemaal niet zo toevallig zijn) gaan opmerken. Sommigen noemen dit ook wel tekenen van het universum. Het werkt een beetje hetzelfde als dat je een rode auto van een bepaald merk wilt kopen, dan zie je die ineens veel meer rijden. Schrijf deze observaties ergens op zodat je later kunt zien hoe ze zich met elkaar verbinden. En omdat het vaak een soort magisch gevoel geeft om ´een teken´ te ontvangen, zal het je op den duur ook veel minder moeite kosten om goed te blijven opletten. Je aandacht wordt beloond.

7 Doe één ding tegelijk
Afleiding en multitasken zijn killers voor Ichi-go - ichi-e. Doe daarom alles wat je doet met je volledige aandacht en kies vooral één ding tegelijk om te doen. Heb je kleine kinderen of zijn er andere omstandigheden die dit soms onmogelijk maken? Dan is zo’n ogenblik van chaos wat er op dat moment aan de orde is, en dat is oké. Ook dat is iets om te koesteren. Maar wanneer het kan, leg je toe op één activiteit en voltooi ‘m alsof het het belangrijkste is wat je ooit zal doen.

Wil je graag meer lezen over Ichi-go - ichi-e? Het boek ´Ichi-go Ichi-e, de Japanse wijsheid voor het beleven van onvergetelijke momenten´ is een aanrader.

Bron: mindbodygreen