Wat maakt wandelcoaching anders dan andere vormen van coaching? Wat zijn de unieke elementen?

De natuur kent het grote geheim en glimlacht.
— Victor Hugo, Frans schrijver 1802-1885

De Natuur!

Uit onderzoek blijkt: groen is goed voor onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Natuur zorgt dat stemming en concentratie verbeteren, en dat stress – bijvoorbeeld gemeten aan de bloeddruk of stresshormonen – afneemt.

Verschillende theorieën verklaren de stress herstellende effecten van de natuur. Een is de Attention Restoration Theory van Kaplan & Kaplan. Die noemt de vier kenmerken van de natuur, deze spelen een belangrijke rol bij wandelcoaching;

  • Being away – Je bent even helemaal weg van de dagelijkse beslommeringen. Een effect dat heel snel (al na 5 minuten!) optreedt zodra je in een groene omgeving bent.

  • Soft fascination – De natuur trekt automatisch de aandacht, zonder dat het moeite kost. Hoe kan dat? Dat komt door de fractale structuren. Hoewel de natuur er op het eerste gezicht chaotisch uitziet zit er een herhalend patroon in. De tak van een boom is een kleine boom en het blad heeft ook de vorm van een klein boompje. Een vlinder fladdert voorbij, een eekhoorntje klimt in een boom, de natuur trekt de aandacht zonder dat het moeite kost.

  • Putting in perspective – Zijn en wandelen in de natuur helpen ons ervaringen, gedachten en gevoelens in perspectief te zetten. De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect.

  • Pleasing our senses – De natuur geeft zintuiglijke sensaties.
    Zoals de wind door je haren, de zon op je wangen, de geur van het bos, de stilte, vogelgeluiden, het bewegen van de blaadjes in de wind. Dat helpt ons los te komen van dagelijkse beslommeringen. Een mindfull ervaring waarin ruimte komt voor compassievolle (zelf)reflectie en het accepteren van emoties. Dit leidt tot acties (die je misschien eerst niet durfde) op weg naar je doel, naar een mooier uitzicht.


Beweging!

Regelmatig bewegen is goed voor je. Lichaamsbeweging houdt je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk in conditie. Je verstand werkt beter én je voelt je beter. Hieronder staan enkele positieve effecten van beweging (bron: Hersenstichting);

  • Beweging heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. Hoe dat kan? Beweging leid je af van negatieve gedachten. Ook komen er door beweging bepaalde stoffen vrij in de hersenen, zoals serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het voor een goede stemming zorgt.

  • Door overdag te bewegen, slaap je ’s nachts beter. Beweging beïnvloedt de afgifte van het slaaphormoon melatonine op een positieve manier en verbetert zo je slaap-waakritme.

  • Beweging is goed voor je denkvermogen zoals je geheugen, aandacht, begrijpen en leren. Je prefrontale cortex en hippocampus spelen een belangrijke rol bij je denkvermogen. Deze hersengebieden zijn extra gevoelig voor de positieve effecten van bewegen

  • Door regelmatig bewegen, verhoog je je weerstand. Dit verkleint de kans op ziektes en infecties, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en virussen.

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.
— Marcus Aurelius, Romeins keizer 121-180

Neuro Linguïstisch Programmeren (nlp)

Hoe (goed) communiceer jij? Hoe ga je om met de mensen om je heen (je partner, familie, kinderen en/of collega’s)? Op welke manier functioneer je op je werk? Dit zijn enkele vragen die ten grondslag liggen aan NLP ofwel Neuro Linguïstisch Programmeren.

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een heldere en effectieve communicatiemethodiek:
Enerzijds een methode waarmee het mogelijk is om inzicht te krijgen in hoe iemand de werkelijkheid waarneemt. Hoe geeft iemand betekenis aan wat hij meent waar te nemen en waar komt dit vandaan. Ons gedrag bestaat uit onbewuste, automatische programma’s en aangeleerde patronen, en ligt in het verlengde van de betekenis die we aan onze waarnemingen hebben gegeven. We gedragen ons overeenkomstig de gedachten en gevoelens die uit onze waarnemingen ontstaan zijn.

Anderzijds is NLP een methode die mogelijkheden biedt om op een andere wijze te leren waarnemen. Het doel daarvan is de betekenis van wat je waarneemt te beïnvloeden en om daarmee patronen te kunnen veranderen; veranderingen in denken en doen!


Systemisch Werk

Iedereen is onderdeel van één of meerdere leefsystemen: gezin, familie of een team van collega’s. Maar we zijn ook onderdeel van de natuur, het ecosysteem en deze aarde. Hellinger, de grondlegger van systemisch werk, heeft ontdekt dat er wetmatigheden en ordeningen zijn in elk systeem die vaak voor ons blote oog verborgen blijven.

Ervaar je problemen of belemmeringen die lastig te verklaren zijn, dan kan systemisch werk deze verborgen dynamieken zichtbaar maken. We gaan samen op zoek naar de natuurlijke beweging in een systeem en/of een proces.