Waar niets wordt verwacht kan alles ontstaan.

Met een klant had ik het al wat wandelingen over verwachtingen gehad. De laatste keer zei ze: “Ik realiseer me nu dat ik mijn verwachtingen tot verplichtingen van anderen maakte.” Wat een inzicht!

We hebben allemaal verwachtingen van anderen. We verwachten dat onze vrienden ons steunen, dat onze familie ons begrijpt, en dat onze partners ons liefhebben. Deze verwachtingen zijn vaak gebaseerd op onze eigen waarden en overtuigingen. We verwachten dat anderen zich op dezelfde manier gedragen als wijzelf.

Verwachtingen zijn iets wat wij van anderen verlangen. Maar zijn anderen daarmee verplicht om dat dan ook te doen? Nee dus, ieder mens mag zijn eigen keuzes maken! Wanneer onze verwachtingen niet worden ingevuld, kunnen we teleurgesteld, verdrietig of boos worden. We kunnen het gevoel hebben dat anderen ons niet respecteren of dat ze ons niet geven wat we verdienen. Dit kan leiden tot frustratie, conflicten en misverstanden.

Als we onze verwachtingen los kunnen laten zal dit veel teleurstelling, verdriet en boosheid schelen. Je krijgt meer rust in je hoofd. En dat scheelt een hoop energie! Door een open en ontspannen houding kunnen we meer begrip voor de ander krijgen waardoor het makkelijker wordt verbinding te maken.

Tips voor het loslaten van verwachtingen:

  • Wees bewust van je verwachtingen. Wat verwacht je van anderen? Waar baseer je deze verwachtingen op?

  • Praat met anderen over je verwachtingen. Vertel anderen wat je van ze verwacht.

  • Wees flexibel. Wees bereid om je verwachtingen aan te passen als dat nodig is.

  • Focus op jezelf. Focus op wat je zelf kunt doen om je verwachtingen te vervullen.